O včelách
a medu

 Když med, tak od včelaře

Ať už jste pravidelným konzumentem medu nebo ho máte doma jen pro případ nemoci, dáte jistě za pravdu, že med od včelaře se nemůže měřit s tím, který koupíme v supermarketu. Proč tomu tak je?

Medy prodávané v obchodních sítích jsou velmi často medy dovozové a obsahují tedy nektar a medovici z cizokrajných rostlin, na které nejsme zvyklí. Navíc obvykle pocházejí ze vzdálených končit a med pak nešetrným zacházením při přepravě ztrácí svou jakost. V horším případě dochází k tepelné úpravě medu nebo přidávání náhražek a jiných látek snižující jeho cenu, ale také kvalitu.

Ať už se jedná o medy tuzemské nebo dovezené, jsou zpracovateli ve velkých objemech smíchány, aby bylo dosaženo jednotné chuti a konzistence u všech prodávaných balení. Med tak ztrácí svou osobitou chuť a složení získané z dané lokality. Jeho původ je pro spotřebitele prakticky anonymní (Původ: z EU, ze zemí mimo EU, v lepším případě Česká republika).

Právě to je jeden z důvodů, proč kupovat med od včelaře a ideálně včelaře, který působí v našem okolí. Víte totiž co kupujete, místní včelař si navíc bude zakládat na spokojenosti zákazníků, kteří se stanou stálými odběrateli a případně ho doporučí i svým známým. Navíc takto podpoříte v daném místě i rozvoj včelařství, které krom medu přináší užitek nám všem v podobě udržitelného rozvoje životního prostředí.

Pokud jste za místním včelařem přišli poprvé, dejte na svůj dojem z jeho jednání nebo toho jak je med zabalený. Poctivý včelař Vám například rád ukáže, kde včelky má a ochotně zodpoví Vaše zvídavé dotazy. Med má zabalený v nových sklenicích, které nebyly předtím použity například k zavařování. Na etiketě má uvedený druh medu, obsah balení a přinejmenším svůj kontakt.

V případě, že nemáte možnost obrátit se na včelaře ve svém okolí, je další alternativou nákup medu na farmářských trzích. Zde pozor na překupníky medu, kteří se za včelaře jen vydávají. U většiny stačí k odhalení pouhá otázka na rozdíl mezi květovým a medovicovým medem, případně jak tyto medy vznikají. Každý včelař Vám na tuto otázku rád odpoví.